Katalończycy również mają swoje przysmaki, na które ze zniecierpliwieniem czekają cały rok. Na świątecznym stole można spotkać dość osobliwe tradycyjne potrawy, a także łechtające podniebienie przekąski.

tortell de reis

Smakowite marcepanowe ciasto tortell de reis, fot.: chixoy.

Na obiad

- Escudella de Nadal – tradycyjna świąteczna zupa – długo gotowany rosół z czterech rodzajów mięs, do którego dodatkiem są kulki z wołowiny bądź baraniny zawijane w makaron w kształcie muszelki (galets). Ponadto mogą być dodawane warzywa i gotowane jajka.

- Canelones – z mięsa, które pozostało po escudelli zazwyczaj 26 grudnia na dzień św. Szczepana podaje się canelones – potrawę zawiniętą w odpowiedni makaron, która wyglądem przypomina naleśnika i polewana jest sosem (np. beszamelowym).

- Indyk po katalońsku – nadziewany mielonym mięsem, orzeszkami piniowymi i śliwkami.

- El Pa de Nadal – świąteczny chleb, który kupisz w większości piekarń w Barcelonie.

- Capon – wykastrowany i oskubany kogut jest jednym z tradycyjnych świątecznych mięs w Katalonii. Przed upieczeniem najczęściej nadziewa się go suszonymi śliwkami, brzoskwiniami, jabłkami, truflami, orzeszkami piniowymi czy winem.

escudella

Escudella – na tę zupę czekają wszyscy Katalończycy, fot. Emil Yanez.

Na deser

- Turrony – rodzaj batonika z migdałami, nugatem, jajkami i cukrem. Jest wiele typów tej tradycyjnej przekąski, które można kupić na katalońskich straganach bądź w sklepach.

- Tortell de reis – typowe ciasto na 6 stycznia w kształcie litery „O” zrobione z marcepana i kandyzowanych owoców. Zgodnie z tradycją powinny być w nim ukryte dwie figurki – osoba, która znalazła zieloną fasolkę w swoim kawałku płaci za ciasto, a osoba z królem otrzymuje papierową koronę.

- Polvoron – rodzaj pieczonej bułki z wiórkami kokosowymi, sezamem, migdałami, który jest popularny w całej Hiszpanii podczas świąt.

- Neula – ciastkowe rurki z białka, masła, cukru i mąki. Częsty dodatek do turronów.

Praktycznie do wszystkich dań w Katalonii zawsze polecane jest jedno z win musujących Cava z pobliskiego regionu Penedes.

Te hiszpańskie potrawy świąteczne dostępne są w katalońskich restauracjach. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w dni świąteczne otwarte są tylko większe sieciówki bądź restauracje hotelowe, gdzie z pewnością trzeba wcześniej rezerwować stoliki. Nie zmienia to faktu, że bilety lotnicze do Barcelony z Polski rozchodzą się szybko, a chwila spędzona w świątecznej atmosferze tego cudownego miasta zapada na długo w pamięć!